[ Pobierz całość w formacie PDF ]

bankiety angielskie oraz mieszanej: bankiety amerykańskie.
Lampka wina (toast) - powinno się rozpocząć między godz. 12.00 - 13.00 i trwać ok 1 godziny.
Przyjęcie ma charakter dość swobodny, nie ma przypisanych miejsc. Gospodarz przyjęcia powinien
znajdować się w pobliżu wejścia, ponieważ do jego obowiązków należy przywitanie i pożegnanie
gości. Forma ta znajduje wielu zwolenników, organizuje się w ten sposób spotkania z okazji świąt,
przyznawania nagród, odznaczeń, otwarcia targów, otwarcia wystaw, podpisania umów
handlowych itp. Na tym przyjęciu roznoszone są na tacach napoje bezalkoholowe i alkoholowe
(wino) oraz drobne przekąski - ale maksimum 2. Kategorycznie nie podaje się ciepłych napojów.
Aperitif - jest to przyjęcie, które jest zbliżone do lampki wina, gdy jest samodzielnym przyjęciem.
Może być wprowadzeniem do innego przyjęcia (przeważnie zasiadanego) lub zakończeniem jakiejś
uroczystości np. po zakończeniu konferencji prasowej, dla oficjalnych gości w czasie przerwy w
przedstawieniu premierowym itp. Trwa 15-30 minut. Podczas tego przyjęcia serwuje się napoje
bezalkoholowe oraz aperitify oryginalne lub sporzÄ…dzane na podstawie wina albo wytrawne
wermuty, koktajle. Do napojów podajemy paluszki, orzeszki, migdały itp., można podać także
drobne kanapki (tartinki).
Cocktail - Party - często określane skrótowo jako cocktail lub po polsku nazywane przyjęciem
koktajlowym - trwa nie dłużej niż 2 godziny i odbywa się w godzinach popołudniowych 16.00-
20.00. Czas rozpoczęcia i zakończenia przyjęcia należy dokładnie zaznaczyć w zaproszeniu, aby
goście byli poinformowani, kiedy powinni podziękować za zaproszenie i pożegnać się
z gospodarzem. Zaproszenia na cocktail należy wysyłać z wyprzedzeniem około dwutygodniowym.
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
34
Nie jest wymagane potwierdzenie przyjęcia zaproszenia, chyba że gospodarz prosi o to gości w
zaproszeniu. Na tego typu przyjęciu nie obowiązujący jest strój wieczorowy (można przyjść na
cocktail w codziennym garniturze, prosto z pracy), jeżeli jednak gospodarz wymieni swoje
wymagania co do stroju w zaproszeniu tj. podkreśli uroczysty charakter spotkania, wtedy należy
przybyć na to przyjęcie stosownie ubranym. Gości wita i żegna gospodarz. Tego typu przyjęcie jest
najczęściej organizowane z okazji spotkań tzw. niższej rangi np. powitań lub pożegnań
przedstawicieli ambasad w randze attache. Bardzo często z tej formy korzystają firmy, które
urządzają spotkania promocyjne swoich produktów.
Sala na to przyjęcie powinna być pusta bez krzeseł i foteli, można zostawić stoły, które spełniają
funkcję pomocniczą. Na nich mogą być przygotowane drobne przystawki np. palone migdały,
orzeszki, paluszki, słodycze, ciastka, wyroby tytoniowe. Stoły te służą również gościom do
odstawiania kieliszków, szklanek, talerzyków ( muszą być na bieżąco sprzątane przez kelnerów).
Kelnerzy roznoszą na tacach napoje bezalkoholowe i alkoholowe (w formie drinków lub koktajli)
oraz drobne przekąski na zimno i na ciepło. Napoje oraz przekąski muszą być serwowane w taki
sposób, aby uczestnicy przyjęcia nie mieli trudności z konsumpcją odbywającą się na stojąco.
Przekąski ( na wykałaczkach, koreczki, tartinki) muszą się charakteryzować trwałą konsystencją, by
nie kruszyły się w palcach i małym rozmiarem, by można było je zjeść bez pomocy sztućców.
Wskazane jest, żeby różniły się barwą, kształtem oraz aromatem. Przekąski gorące (np. śliwka
w bekonie, mini pizza, pieczarka w cieście, babeczki, tiftele, vol-au-vent) powinny być wydawane
z kuchni na dużych, płaskich półmiskach i roznoszone przez kelnerów na tacach. Przez cały czas
trwania przyjęcia napoje i zakąski muszą być podawane bez przerwy, dlatego do każdego kelnera
podającego napoje powinien być przydzielony kelner z zakąskami. Zapewni to podanie gościom
zakąsek bezpośrednio po podaniu napojów. Dopuszcza się podawanie kawy czy herbaty z tac
kelnerów. W czasie większych przyjęć koktajlowych mogą być urządzane stoły w formie bufetu lub
baru z obsługą kelnerską.
Bankiet jest już przyjęciem poważnym, oznaczającym konieczność podania zestawu
wykwintnych dań, których wyszukany charakter dodatkowo podkreśla uroczystość chwili, bankiety
bowiem organizuje się  na okoliczność". Zwykle na zakończenie zjazdów, sympozjów, konferencji.
Zwyczajowo bankiety są również ważnym punktem podczas podejmowania oficjalnych delegacji
zagranicznych, dostojników państwowych itp. Jest więc bankiet ucztą, bez muzyki i bez tańców, co
najwyżej, dla uświetnienia przyjęcia, można zaproponować występy uznanych artystów.
Zasadniczo wyróżnia się dwie podstawowe formy organizacji bankietów: przyjęcie  zasiadane"
i przyjęcie - lub stół, lub bufet - angielskie.
Przyjęcie bufetowe (stojące i mieszane - amerykańskie) - najbardziej uroczysta forma
przyjmowania gości z okazji rocznic, świąt narodowych, wizyt państwowych. Przyjęcia te
organizuje się przeważnie o godzinie 20.00. Gości wita gospodarz. Wysyła się potwierdzenia
zaproszenia, a gości obowiązują stroje wieczorowe. W przypadku tego przyjęcia w sali ustawiamy
bar i bufety z daniami zimnymi, gorącymi i deserami. Potrawy muszą się charakteryzować tym, że
można je zjeść na stojąco, ale przy pomocy tylko widelca. Na barze serwujemy wszystkie rodzaje
napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Poza tym w sali ustawiamy stoliki koktajlowe na
brudne naczynia. Podczas przyjęć bufetowych wygłaszane są toasty (przeważnie na początku
przyjęcia) oraz urządzane występy artystyczne. W przypadku bufetu mieszanego - amerykańskiego
oprócz stolików koktajlowych stawiamy również okrągłe (lub inne stoły) do konsumpcji. Stoły te są
z obrusem, elementami dekoracyjnymi, talerzykiem do pieczywa, np. kieliszkiem do wody i do
wina oraz serwetką indywidualnego użytku (goście przynoszą najczęściej ze sobą sztućce ze stołu z
potrawami). Nie będzie błędem, gdy sztućce znajdą się w nakryciu wstępnym. Goście nie powinni
zajmować miejsc przy stolikach przez około 30 minut, gdyż powinni korzystać ze stołu z
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
35
potrawami. Ilość miejsc siedzących przy stołach nie musi się pokrywać z ilością gości na przyjęciu
(może ich być nieco mniej). Goście często siedzą przy stole tylko kilkanaście minut, po czym
wracają do stołu angielskiego, aby za kilka minut wrócić do stołów, często w innym towarzystwie.
Przy tym bankiecie rola kelnerów ogranicza się do sprzątania ze stołów, a goście po zjedzeniu
potraw przy stole, wstajÄ… i chodzÄ… po sali.
Przyjęcie angielskie - najwyższej klasy przyjęcie stojące. Rozpoczyna się po godz. 20 i trwa nie [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kudrzwi.xlx.pl